Προκήρυξη αριστείο Μποδοσάκη 2024

Pin It

Το Αριστείο Μποδοσάκη θεσπίστηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για να τιμήσει και να αναδείξει τα επιτεύγματα διακεκριμένων Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιστήμη και έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προαγωγή του επιστημονικού τους κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο θεσμός αποσκοπεί στην προβολή στο ευρύ κοινό διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία α) των Θετικών Επιστημών, β) των Τεχνολογικών Επιστημών, γ) των Ιατροβιολογικών Επιστημών και δ) των Κοινωνικών Επιστημών.

Κατ’ αρχήν ανά διετία («κύκλο»), απονέμονται δύο (2) Αριστεία και το χρηματικό έπαθλο κάθε Αριστείου ανέρχεται σε εκατό χιλιάδες ευρώ (€100.000).

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, καθένα εκ των απονεμόμενων ανά διετία Αριστείων αφορά σε ένα (1) εκ των πιο πάνω τεσσάρων (4) επιστημονικών πεδίων (Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογικές Επιστήμες, Ιατροβιολογικές Επιστήμες και Κοινωνικές Επιστήμες).

Τα δύο (2) επιστημονικά πεδία, στα οποία θα απονέμονται τα δύο Αριστεία κάθε κύκλου, θα ορίζονται ως τα «ενεργά πεδία» του συγκεκριμένου κύκλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη θα καθορίζει τα ενεργά πεδία κάθε κύκλου.

Το κάθε Αριστείο απονέμεται σε έναν μόνο Έλληνα/σε μία Ελληνίδα επιστήμονα (κατά την ιθαγένεια ή το γένος). Επιλέξιμοι υποψήφιοι του Αριστείου Μποδοσάκη, βάσει του κανονισμού, είναι οι υποψήφιοι που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες πολίτες, ή ότι τουλάχιστον ένας από τους παππούδες τους ήταν Έλληνας πολίτης. Πιο περίπλοκες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Για το έτος 2024, το Ίδρυμα αποφάσισε να απονείμει δύο (2) Αριστεία, έκαστο συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο εκατό χιλιάδων ευρώ (€100.000), στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία:

  1. Θετικές Επιστήμες: Φυσική, Αστρονομία, Χημεία, Γεωεπιστήμες, Μαθηματικά, Θεωρητικές Επιστήμες Πληροφορικής
  2. Ιατροβιολογικές Επιστήμες

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εν ζωή κατά τον χρόνο της ανακήρυξής τους σε νικητές του Αριστείου Μποδοσάκη. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

Η υποψηφιότητα δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται από τους ίδιους τους υποψήφιους.

Η υποβολή της αίτησης προϋποθέτει:

α) τη συμπλήρωση από τον προτείνοντα (nominator) μίας σύντομης αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και

β) την υποβολή της επιστολής του προτείνοντα (nomination letter) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Η πρόταση υποψηφιότητας θα πρέπει να περιέχει σαφή αναφορά του επιστημονικού πεδίου του υποψήφιου, περιγράφοντας τη δραστηριότητα και τα επιτεύγματά του, σε σχέση με το πεδίο της υποψηφιότητάς του και με αναφορά στις δημοσιεύσεις του. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμα για την επιστολή αυτή, αλλά δε θα πρέπει να υπερβαίνει σε έκταση τις 1-2 σελίδες. Η επιστολή υποψηφιότητας είναι εμπιστευτική.

Ημερομηνία λήξης υποβολής υποψηφιοτήτων για το Αριστείο Μποδοσάκη ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ότι θα ληφθούν υπόψη μόνο πλήρεις αιτήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι διαθέσιμες στο σχέδιο της αίτησης.

Το Ίδρυμα επιφυλάσσεται να ζητήσει από τους υποψήφιους που θα προκριθούν να υποβάλουν επιπλέον έγγραφα προς επιβεβαίωση των προσωπικών τους στοιχείων.

Οι υποψηφιότητες για το Αριστείο αξιολογούνται από την Επιτροπή Αριστείων, η οποία αποτελείται από δέκα μέλη, εκ των οποίων οκτώ είναι διακεκριμένοι αλλοδαποί επιστήμονες, με έργο σε ένα ή περισσότερα από τα επιστημονικά πεδία του Αριστείου και δύο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, συγκεκριμένα ex officio ο/η Πρόεδρος και ο/η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος. Η Επιτροπή μπορεί να υποστηρίζεται από εξειδικευμένες επιτροπές κρίσεως και/ή κριτές. Η ανακοίνωση των νικητών του Αριστείου Μποδοσάκη πραγματοποιείται σε συνέχεια της επικύρωσης των προτάσεων της Επιτροπής από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Για επιπλέον πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, τηλ. +30.210.722.3244, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα, 2 Μαΐου 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη


Μέλη Επιτροπής Αριστείων

Τα ονόματα των Μελών της Επιτροπής Αριστείων δημοσιεύονται για λόγους διαφάνειας. Τα Μέλη της Επιτροπής δεν επιτρέπεται να υποβάλλουν υποψηφιότητες και δε θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία ούτε με όσους υποβάλουν προτάσεις για υποψήφιους (προτείνοντες / nominators) ούτε με τους ίδιους τους υποψήφιους. Για τον συγκεκριμένο κύκλο του Αριστείου Μποδοσάκη, η Επιτροπή Αριστείων αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

  • Richard Blundell, David Ricardo Professor of Political Economy, Department of Economics, UCL
  • Arup Chakraborty, Institute Professor; Professor of Chemical Engineering, Physics, & Chemistry, Core Faculty Member and Former Founding Director, Institute for Medical Engineering & Science, MIT, Founding Steering Committee Member, Ragon Institute of MGH, MIT, & Harvard
  • Daan Frenkel, Professor of Chemistry, University of Cambridge
  • Shaffi Goldwasser, Director, Simons Institute for the Theory of Computing, and C. Lester Hogan Professor in Electrical Engineering and Computer Sciences, UC Berkeley, RSA Professor of Electrical Engineering and Computer Science, MIT, and Professor of Computer Science and Applied Mathematics, Weizmann Institute of Science in Israel
  • Frank Grosveld, Professor, Former Head of the Department of Cell Biology, Erasmus MC
  • Paola Ricciardi-Castagnoli, Scientific Director of Toscana Life Sciences Foundation and Chief Scientist of Menarini Biomarkers Singapore
  • Daniela Rus, Andrew (1956) and Erna Viterbi Professor of Electrical Engineering and Computer Science and Director of the Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), MIT
  • Jean Tirole, Honorary Chairman, Foundation JJ Laffont-Toulouse School of Economics (TSE), Institute for Advanced Study in Toulouse (IAST), and Scientific Director, TSE-Partnership
  • Αθηνά Δεσύπρη, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Ιδρύματος Μποδοσάκη
  • Θεόδωρος Θεοδώρου, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Μποδοσάκη

Βραβευθέντες με το Αριστείο Μποδοσάκη προηγούμενων ετών:

  • Καθηγητής Ιωάννης Ηλιόπουλος. Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (C.N.R.S.) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της École Normale Supérieure στο Παρίσι. Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και της Γαλλικής Ακαδημίας. Τιμήθηκε για το σύνολο της επιστημονικής συμβολής του, η οποία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Θεωρίας του Πεδίου της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Έτος βράβευσης: 2002.
  • Καθηγητής Κυριάκος Νικολάου. Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Διευθυντής του Τμήματος Χημείας στο Scripps Research Institute, στο οποίο κατέχει τις έδρες της Χημείας και της Χημικής Βιολογίας. Τιμήθηκε για την εξαιρετική συμβολή του στη σύνθεση των πλέον πολύπλοκων φυσικών προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι μικροβιακές λοιμώξεις και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Έτος βράβευσης: 2004.
  • Καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς. Καθηγητής στην έδρα μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης (Nonlinear Mathematical Science) του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τιμήθηκε με το Αριστείο για τη συνεισφορά του στην επίλυση προβλημάτων στις Μη Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις με Μερικές Παραγώγους, καθώς και στην εφαρμογή αυτών των μεθόδων του σε πολλές διαφορετικές περιοχές της επιστήμης. Έτος βράβευσης: 2006.
  • Καθηγητής Δημήτρης Χριστοδούλου. Είναι Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (Ε.Τ.Η.). Τιμήθηκε για τη σημαντική συνεισφορά του στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας και Βαρύτητας. Έτος βράβευσης: 2006.
  • Καθηγητής Ευάγγελος Μουδριανάκης. Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και Καθηγητής του Τμήματος Βιοφυσικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τιμήθηκε για τις πρωτοποριακές μελέτες του για τη δομή της χρωματίνης, την κρυσταλλογραφική επίλυση της δομής του πρωτεϊνικού πυρήνα του νουκλεοσώματος και την ανακάλυψη της ιστονικής πτυχής και για τη σύνθεση της πρώτης ατομικής απεικόνισης της τρισδιάστατης δομής του νουκλεοσώματος. Έτος βράβευσης: 2009.
  • Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τιμήθηκε για τη σημαντική συμβολή του στην κατανόηση της παθογένειας των αυτοάνοσων συστηματικών ρευματικών παθήσεων και για την καινοτόμο προσφορά του στην πρόοδο για την αποσαφήνιση της αιτιοπαθολογίας του συνδρόμου Sjögren. Έτος βράβευσης: 2011.
  • Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τιμήθηκε για τα σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματά του που αφορούν, στη Νευροενδοκρινολογία και περιλαμβάνουν πρωτοποριακές μελέτες για την παθοφυσιολογία του στρες και για τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, με έμφαση στην σηματοδοτική λειτουργία του υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. Έτος βράβευσης: 2011.